глютамат
ГЛЮТАМАТ, -у, ч. Амінокислота, що входить до складу білків та важливих низькомолекулярних сполук; відіграє значну роль в азотистому обміні; виконує функцію збуджуючого нейромедіатора; застосовують у медицині при лікуванні деяких психічних та нервових захворювань; постійно використовується в китайській кухні до всіх страв, де здійснюється смаження, пряження або тушкування; вноситься на останній стадії смаження; ним, як сіллю, посипають страву на сковорідці.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | глютамат | глютамати |
Родовий | глютамату | глютаматів |
Давальний | глютаматові, глютамату | глютаматам |
Знахідний | глютамат | глютамати |
Орудний | глютаматом | глютаматами |
Місцевий | на/у глютаматі | на/у глютаматах |
Кличний | глютамате | глютамати |