дижестив
ДИЖЕСТИВ, -а, ч. Загальна назва напоїв, що подаються наприкінці їди; вважається, що дижестив допомагає перетравлюванню їжі; за Середньовіччя, коли спирт використовувався лише як медичний засіб, у Франції наприкінці трапези пили напій на основі вина, цукру і прянощів; дижестив можна порівняти з аперитивом, який подається перед їжею, але дижестив зазвичай більш міцний; існує негласне правило – подавати світлі напої як аперитив, а темні – як дижестив; зазвичай це коньяк, арманьяк та інші різновиди бренді і бальзами, такі як граппа, кальвадос; дижестивами служать і лікери та бальзами, а також кріплені вина з насиченим смаком – херес, мадера, портвейн; вважається, що дижестив слід поєднувати з напоями, що вживалися за трапезою; у якості дижестива використовуються і деякі коктейлі; безалкогольні напої, такі як чай або кава, хоча звичайно і п'ються після їжі, дижестивами не вважаються.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | дижестив | дижестиви |
Родовий | дижестива | дижестивів |
Давальний | дижестивові, дижестиву | дижестивам |
Знахідний | дижестив | дижестиви |
Орудний | дижестивом | дижестивами |
Місцевий | на/у дижестиві | на/у дижестивах |
Кличний | дижестиве | дижестиви |