аджика
АДЖИКА, -и, ж. Гостра духмяна приправа до перших і других страв, поширена переважно на Кавказі; основа аджики – сіль, перець і найчастіше – часник; абхазька аджика буває червоного, жовтогарячого, коричневого і зеленого кольору з переходами залежно від складу, куди могла входити різна кількість приправ – свіжих зелених трав або суміші сушених і розтертих у порошок трав'янистих рослин; аджика двох перших кольорів вживається для розтирання з горіхами для одержання горіхового тіста, з якого віджимається горіховоаджична олія червоного або жовтогарячого кольору; вона іноді входить безпосередньо до складу страв або вживається для обробки вже готових продуктів або таких, що тільки готуються (м'яса, птиці, овочів, яєць, трав); використовується також і для прикрашання страв, приготовлених з волоськими горіхами.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | аджика | аджики |
Родовий | аджики | аджик |
Давальний | аджиці | аджикам |
Знахідний | аджику | аджики |
Орудний | аджикою | аджиками |
Місцевий | на/у аджиці | на/у аджиках |
Кличний | аджико | аджики |