болюс
БОЛЮС1, -а, ч. 1. Вид жирної глини, яка використовувалася раніше в медицині; іде на кольорові олівці, гончарні вироби та ін.; опока (див. опока2). 2. Їстівна глина; з найдавніших часів використовувалася в кулінарії ряду національних кухонь (грецької, ассірійської, вірменської, єгипетської); зараз використовується у французькій, іспанській, португальській кухнях для підфарбовування їжі, іноді для посилення в'язкості деяких страв; до появи синтетичних, хімічних барвників додавався в шоколад, а також для підфарбовування саго. 3. Пережована харчова грудка або фармацевтичний препарат м'якої консистенції, готовий до проковтування. 4. Великі пілюлі. 5. Відносно великий обсяг рідини або дози лікарського засобу, що вводиться внутрішньовенно. 6. Пристосування, призначене для доповнення об'єму і форми частини тіла хворого, яка підлягає опроміненню. 7. Червона фарба, яка має велику схожість за своїми фізичними властивостями з червоною вохрою.
БОЛЮС2, -а, ч. 1. Кидок при грі в кості. 2. Закидання рибальської сітки; тоня (див. тоня 2). 3. Вигода, бариш.
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | болюс | болюси |
Родовий | болюса | болюсів |
Давальний | болюсу, болюсові | болюсам |
Знахідний | болюс | болюси |
Орудний | болюсом | болюсами |
Місцевий | на/у болюсі | на/у болюсах |
Кличний | болюсе | болюси |