триптофан
ТРИПТОФАН, у, ч. Одна з незамінних амінокислот, що входить до складу багатьох білків, а в організмі людини та деяких тварин є вихідною речовиною для синтезу нікотинової кислоти. Якість протеїну визначається вмістом у ньому незамінних амінокислот (триптофану та лізину), тобто так званих воднорозчинних білків, що відіграють провідну роль в обміні речовин у рослин (Колг. Укр., 4, 1959, 23); До складу капустяного соку входить шістнадцять вільних амінокислот, серед них є конче потрібні організмові триптофан, лізин, метіонін (Наука.., 4, 1974, 58).
ВІДМІНОК | ОДНИНА | МНОЖИНА |
---|---|---|
Називний | триптофан | триптофани |
Родовий | триптофану | триптофанів |
Давальний | триптофанові, триптофану | триптофанам |
Знахідний | триптофан | триптофани |
Орудний | триптофаном | триптофанами |
Місцевий | на/у триптофані | на/у триптофанах |
Кличний | триптофане | триптофани |